Google+ Followers

CLICK MY NUFFNANG AD'S

Mari Ramai-Ramai Klik..

Tuesday, August 24, 2010

Bunga terbesar di dunia bukan lagi rafflesia tetapi bunga Amorphophallus Titanium

Dulu kita sudah sinonim bahawa bunga terbesar di dunia adalah bunga Rafflesia. Tapi tahukah anda bahawa di dalam dunia ini ada sejenis bunga yang lagi besar dari bunga rafflesia? Bunga ini ialah - Amorphophallus Titanum





Bunga ini memang amat besar kalau kita membandingkan saiznya dengan orang saiz European tu.. Buka itu sahaja, bunga ini juga cantik dan menarik...

Pun begitu ada juga orang yang menganggap bunga ini sebagi sejenis rafflesia iaitu dengan nama "rafflesia arnoldii" tetapi kalau dilihat dari bentuknya secara am, macam tiada perkaitan. Bunga rafflesia arnoldii ini kalau di Asia Tenggara banyak terdapat di Sumatera. Tidak tahulah kalau kajian saintifik dari segi gennya yang boleh mengelaskannya sebagai rafflesia juga. Seandainya perkara ini berlaku maka rafflesia masih lagi bunga terbesar di dunia.



Rujukan:  Sylvester J.Disimon.

Pendapat anda mengenai post ini sangat dialu-alukan... Terima kasih.
 

Bookmark and Share
Share

8 comments:

eiysya zasya's said...

mana contoh bunganya??

~~ciklinn~~ said...

mmg takde gmbr bunga tu ker.. atau ciklinn tak nampk yer...

salm ramadhan dr ciklinn & co

Dark Half said...

woww..latest info
kalau bro include gamba skali tentu lebih menarik.xpe, aku gugel skrg jugak!

iddinm said...

sori semua..
aku terdelete gambarnya tadi dan baru aku perasan yang tak de gambarnya.. anyway aku dah upload gambar bunga tu skg.... memang besar

Lelord said...

besaunya.....cam jantung pisang lak

iddinm said...

Bentuknya mcm jantung pisang terbalik.. sebijik

princess_eryna said...

mcm jantung pisang pun ye... mcm jagung pun ye... tp x nampak mcm raflesia pun...

iddinm said...

Kalau dipandang berkali2 pun memang tak nampak mcm raflesia.. Tak taulah kalau orang lain yang pandang

Entri-Entri terkini