Google+ Followers

CLICK MY NUFFNANG AD'S

Mari Ramai-Ramai Klik..

Thursday, September 30, 2010

Awas..GREEN BEAN SOY DRINK - Ada kandungan babi dalam ramuannya..

Semasa aku layan FB aku terjumpa satu post yang menarik dalam Wall seorang kawan. Aku rasa kandungannya menarik dan boleh dikongsikan bersama untuk kebaikan kita yang beragama Islam. Kita tengok apa finding yang dibuat oleh Encik Idrus Hisham

Saya buat sedikit pengubahsuaian terutama terhadap tulisannya yang banyak menggunakan singkatan kata agar semua dapat memahaminya...



Salam semua.

Kali ini saya nak sentuh tentang minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yang tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia. 

Pernahkah anda dengar tentang keluaran produk minuman YHS yang terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap-harap baca dulu ya, bahan-bahan yang terkandung dalam minuman ini. Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yang saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS.

Yalah, apalah bahan yang nak dibubuh dalam minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya....... lihat kat pic ini. Lihat dekat-dekat....... Apa kah kandungan dalamnya?  Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yang baik, yang murni, dari mana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber untuk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dengan pengguna-pengguna Islam yang sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yang mereka bekalkan atas jenama YHS?? Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yang dah memang dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!  

Apapun, saya sekadar berkongsi info dan diharap sesiapa yang teringin nak merasa minuman jenama YHS " Green Bean Soy Drink ", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yang haram jika memasuki dalam tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kepada anak-anak kita yang mungkin kurang arif tentang perkara ini. 
  
Do not drink FANTA APPLE, as it contains (E211, E224) Fat of Pork(PIG) 


Jenama ni minuman air soya hijau


Perhatikan ingredient


Kod Lemak Babi


Made in China..buatan china.. patutlah??




Pendapat anda mengenai post ini sangat dialu-alukan... Terima kasih. 

Bookmark and Share
Share

3 comments:

AishaDIYanything said...

salam... aisha suka minuman soya... tapi brand nie tak pernah jumpa kat pasaran...kalau camtue jom minum brand Yeos ke, Drinho ke... yummy... sedap....

Eryati said...

hye...sy juga suka minum soya..tp xpernah tgok brand ni..ada d ranau ka?

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

terima kasih atas info ini
kak minta izin war-warkan yer dalam blog kak.pe

Entri-Entri terkini